7.500 yıllık tarihi birikimi süresince pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Amasya; bilim, kültür, siyaset ve sanat alanında onlarca şahsiyetin doğduğu, büyüdüğü bir yer. Yeşilırmak kıyısında yalıboyu evleri, elması, tarih ve doğa güzellikleri ile dikkat çeken Amasya, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum belgesi Amasya Tamiminin imzalandığı; gençlerin son derece güven içerisinde eğitim görebildikleri şirin bir Orta Karadeniz kenti. Amasya Üniversitesi, günümüz bilgi çağının gerektirdiği teknolojiyi kullanma yeteneğine sahip, araştırmacı, insan hak ve özgürlüklerine duyarlı, proje geliştirme ve eleştirel düşünme becerisi kazanmış bireyler yetiştirmeyi temel değer olarak benimsemenin yanı sıra; öğrencilerin ilgi duydukları kültürel, sportif ve sanatsal alanlarda kendilerini geliştirmelerini de son derece önemsemektedir.
Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanun ile değişik 7/d-2 maddesi uyarınca 30/11/2012 tarihli resmi gazetede yayınlanan Yükseköğretim Yürütme Kurulu Kararı ile Amasya Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulmuştur.
Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi-AUMAULAB 2013 yılında faaliyete girmiştir. Merkezimiz Amasya Üniversitesi İpekköy Yerleşkesinde bulunmaktadır. 3 kattan oluşan binamız 1230 m2 kullanım alanında laboratuvarlar, eğitim salonu ve çalışma ofislerini barındırmaktadır. Merkez Müdürü, 2 Müdür Yardımcısı, 3 uzman, 1 tekniker ve 1 memur kadrosu ile toplam 8 kişi görev yapmaktadır.
Merkez bünyesinde bulunan cihazlar; fizik, kimya, biyoloji, çevre, malzeme, maden, tıp, eczacılık, adli tıp, diş hekimliği gibi birçok dalda araştırmalara hizmet edebilecek kapasitededir.
Merkezimizin temel amacı; üniversitelerimizde, kamu kuruluşlarında ve sanayide çalışan araştırmacılar için modern analiz cihazlarının yer aldığı bir bilimsel araştırma, eğitim ve ölçüm merkezi oluşturmak, ulusal ve uluslararası proje yürütme potansiyelini arttırmayı, özel ve kamu kuruluşlarının araştırma, ürün geliştirme ve üretim aşamalarında ihtiyaç duydukları analiz isteklerini karşılamayı, bilimsel araştırmada hem üniversitemizin hem de diğer üniversitelerin araştırmalarına yardımcı ve öncü olarak uluslararası düzeyde ülkemizin bilimsel verimliliğini arttırmaktır.